Oldalak

2012. március 6., kedd

Fekete-erdő tora, ahogy én készítettem

Annyiszor írtam már, hogy ezt főztem, meg azt, vagyis bocsánat, annyiszor írtam már, hogy megint odaégettem valamit, hát most mutatok olyat is, ami sikerült. Még egy helyesbítésre van szükség, mert ugyebár a tortát sütni szokás, és ettől én sem tértem el. Ránézésre sikerült, remélem ízre is, mert csak külön külön kóstolhattam a részeket, de a végeredményt holnap Adri beviszi az iskolába és minden kiderül. Minden esetre, sütit ritkán rontok el, nem mondom, hogy még nem sikeredett valami nyersre, vagy kicsit szenesebbre a kelleténél, esetleg savanyúbbra  a meggyes helyett ribizlis rétes, de a sütést szeretem, és nyilván ezért sikeresebb is vagyok benne, mint a főzésben.
A torta Adri ötlete volt. Tegnap amikor Limaránál olvastam a legfrissebb bejegyzést itt feküdt mellettem és kitalálta, süssek neki olyat a sulis szülinapjára. Hát legyen, egye fene sütök, ahogy én tudok. Talán ovis korában sütöttem neki utoljára tortát, azóta lehet másnak sem (de, nyáron az enyémre sütöttem egy piskótatekercseset, és gyümölcstortát szoktam készíteni). Szóval, nem mindennapos dolog azért az ilyesmi nálam.
Én igyekszek mindent kirakni az asztalra mielőtt nekifogok a kevergetésnek. Ismerem már magam, és tudom, így megelőzhetem, hogy közben kelljen boltba szaladgálni 1-2 hozzávalóért, amíg odaég a tészta, vagy túldermed a zselé.
Tehát mindent kipakoltam, felolvasztottam; 3 részre osztottam a csokit, felfőztem a meggyet a zselatinnal, levágtam a 3 zsírpapírt és begyújtottam a sütőt.
Szétválasztottam a tojásokat, amikor kemény a fehérje, jöhet a sárgája is, cukorral, vaníliával és az olvasztott csokival. Aztán már fakanállal a kettő mehet egybe, hozzá a sütőpor, kétszerre a liszt, és egy kicsi olaj, majd irány a forma és a sütő.
Az elektromos, légkeveréses sütők világát éljük, nyilván ezekhez célszerű tudni a beállításokat, de én ilyesmivel nem szolgálok. Én, csak mint még a mamám begyújtom a sütőt, összekeverem a sütnivalót, majd beteszem és leveszem felesre a lángot.
Az idő is jó kérdés. Csak akkor tudom tartani magam hozzá, ha felhúzom a telefonom és jelez az óra, hogy na akkor most itt van valaminek az ideje. De, általában ilyenkor még koránt sincs itt a várva várt sütési idő vége. Visszateszem a tepsit, megint óra állítás, jelzés, és még mindig nincs kész, persze harmadszorra már nem állítok órát, és szépen odaégetem a sütőben lévő akármit. Esetemben az a legjobb, ha míg nincs kész a kaja kinn vagyok a konyhában, mert akkor rá-ránézek, de ha kiteszem a lábam máris más világban élek és csak mikor csípi szemem a füst jut eszembe mit is kellett volna csináljak. Szóval, mivel 3 külön lapot sütök (én is úgy szeretem, mint Limara), hamar átsül a tészta. Annyi idő pont elég volt neki, míg a következő laphoz elmostam az edényeket és kitaláltam mi legyen az ebéd (chilisbab). Amíg a kész lap kicsit hűlt nekikezdtem a következő adag tésztának, majd a készet konyharuhára borítottam, és mehetett is a második adag tészta sülni. Aztán ismétlés még egyszer.

Pont mikor a 3. lap is kisült csengettek. Kevés lakót ismerek a házból, de akit igen, azt nem lehet lelőni fél órán belül, így volt ideje a lapoknak hűlni kenegetés előtt.

A "krém" tejszínhab. A felvert habot megfeleztem, a felébe újabb adag olvasztott csokit kevertem, hogy a szelet csíkos legyen körkörösen rétegeztem őket felváltva a meggyzselével az alsó 2 lapra. A tetejére csak fehéret tettem. Én 6 dl tejszínt használtam fel, de jobb lett volna 8-al készítenem, akkor az oldala és a teteje is krémesebb lett volna. Így a díszítő megy kör alá sem jutott már hab halom.
Még egy kis "egérkaki" és büszkélkedhettem is benne.
Remélem, a gyerekeknek ízleni fog.


Hozzávalók, 25 cm-es formába, 3x:
3 db tojás, 3 csapott evőkanál kristálycukor, 1 cs. vaníliás cukor, 10 dkg. olvasztott csokoládé harmada (én 70 akárhány %-osat használtam), 1/2 cs. sütőpor, 3 púpozott evőkanál liszt (süteménylisztet szoktam, de most csak finom volt itthol), kb. 1/2 evőkanál olaj.

Krém:
6 dl. tejszín (általában nem kell cukrozni, de most az enyémet kellett), 3 cs. habfixáló.
A fele habhoz 10 dkg. olvasztott csoki.
Kb. 1/2 l. meggylében felfőzött meggy, ízlés szerint cukrozva, 3 cs. zselatin.

Díszítéshez: 
Csokidara, de lehet táblás-csoki-reszelék, vagy kakaópor is helyette.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése