Oldalak

2012. június 16., szombat

Rétes

Én rettentő egyszerűen készítem, igazából nem is én, hiszen a tésztát készen veszem. Büszkélkednem nincs is mivel, de mivel van olyan antitalentum barátnőm, aki miután egyszer megmutattam neki még mindig nem érti hogyan csinálom, hát legyen ez is itt.
A legtöbb boltban lehet kész réteslapot kapni, van rengeteg márka, érdemes a pénztárcánkhoz mérten válogatni, de azt ajánlom olyat válaszunk, ami nem kockára van hajtogatva, hanem felsodorva rúdnak. Ebben az esetben kisebb a lehetőség, hogy töredezett, szakadozott lapokkal keljen bajlódni. Meglehet őket előre vásárolni, hűtőben elállnak, és addig nem is érdemes kibontani a tasakot amíg a töltelékkel el nem készülünk.
Én almás-diós, meggyes, és túrós töltelékkel szoktam őket készíteni, de most kipróbáltam vaníliás-rizsesen is.


Almás töltelék: Még az idei alma nem érik, de szoktunk fagyasztani reszelten, most is ilyet használtam. Kiolvadás után kinyomkodtam, kicsi vaníliás cukrot, fahéjat, cukrot tettem hozzá és pár percig főztem, hogy az alma tovább puhuljon, a még benne lévő (cukor hatására kicsapódó) nedvesség párologjon majd mikor jónak találtam a tűzről levéve még darált diót kevertem hozzá.

Meggyes töltelék:  Szintén fagyasztott meggyet használtam (az idei még nem jó), kicsöpögtettem, cukroztam, felfőztem, újra csöpögtettem.

Túrós töltelék: 1 kg. túró, 2 db. tojás, 1 cs. vaníliás cukor, citromhájéj, ízlés szerint cukor, majd a felébe még mazsola.

Rizses-vaníliás töltelék: 6 ek. rizst főztem meg tejberizsnek, és külön 1cs. főzős vanília pudingot 4 ek. cukorral, 3 dl. tejjel. Amikor mindkettő elkészült összekevertem őket, kihűlni már együtt tudtak.

A tésztákat száraz asztallapra kiterítem, mellé egy konyharuha is kerül, amire átteszek 2 lapot, megcsurgatom olajjal majd rápötyögtetem a tölteléket, újabb lapot helyezek a tetejére, de most csak 1-et, ezt is megcsurgatom olajjal (kb 1 teás kanállal), nem baj ha nem jut mindenhová, újból mehet rá a töltelék és a konyharuha segítségével felgöngyölöm.

A ruha igazából nem a tekeréshez kell, azt nélküle is meglehet oldani, de ha átnedvesedik a lap leragad és elszakad, a konyharuha ezt akadályozza meg. Az almás és a meggyes rétegekre szórok egy kis kekszport is, hogy a nedvességet felszívja. A tekercseket lehet száraz tepsibe rakni, szépen egymás mellé, de ne érjenek össze. Mielőtt bekerülne az előmelegített sütőbe még tojással meg kell kenegetni a rudakat!
Hűlés után már csak porcukor kell a tetejére.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése