Hogy ne érje szó a ház elejét követtük a NoSalty útmutatását. (Amiben mégsem, azzal meg is jártuk.)
Tészta: (2 lap) 6 db. tojás, 6 evőkanál cukor, 6 evőkanál meleg víz, 6 evőkanál liszt, 2 evőkanál keserű kakaópor, 1 csomag sütőpor.
Tejszínes krém: 5 dl. tejszín (Hulala)1 csomag étkezési zselatin, 1 evőkanál folyékony méz, 1/2 kávéskanál vanília aroma.
Csokoládé krém: 15 dkg. csokoládé, 10 dkg. ráma, 1 evőkanál víz, 2 evőkanál olaj.
Bevonat: 20 dkg. étcsoki, 10 dkg. ráma, 3 evőkanál olaj, 1 evőkanál víz, 1 evőkanál porcukor.
- A tésztához a tojások sárgáit fehéredésig keverjük a cukorral, apránként adjuk hozzá a vizet, és keverjük bele a sütőporos, szitált lisztet. (Én inkább 2x-re készítettem el, mint az egyébként is vékony tészta felezésével az egyik lapot tovább slankítsam.)
- A végén a kakaóport szitáljuk bele, és lassan elegyítjük a masszával, majd a tojások keményre vert habját is óvatosan keverjük hozzá. (Mivel a kakaó több keverést igényel én mindig az első adag lisztel teszem a masszához, a sütőporral együtt.)
- A tepsit olajozzuk ki, béleljük ki sütőpapírral. (Miért kellene kiolajozni a papír alá?)
- Felezzük el, majd előmelegített sütőben 200 °C-on a 2 lapot süssük ki. (A múltkor azt tanácsolták, amikor konyharuhára kiterítem a piskótát vizes kézzel tapogassam meg a még forró papírt és úgy könnyebben lejön. Most kipróbáltam, nem tűnt könnyebbnek. Vagyis, nekem szárazon sem jön le nehezen.)
- A zselatint áztassuk be 6 evőkanál vízbe, 5-10 percig hagyjuk állni, míg megduzzad, majd lassú tűzön, kevergetve langyosra oldjuk fel, hogy áttetsző zselét kapjunk. (Az előre kicsomagolt tortazselé savanyított!!!)
- Közben verjük fel a tejszínt kemény habbá, és keverjük össze a zselatinnal. (Nekem Lidl-es volt itthol, de nem mondhatok rá rosszat, finom édes, krémes, jól habosítható.)
- Lassan csorgassuk bele a mézet. (Mivel a zselatin savanyított a tejszínen négyszeresét tettem hozzá. Nagyon édes lett, de a savanya így is érződött. De, ha előbb olvasok is 2 kanál mézet teszek hozzá.)
- Az alsó lapot visszatesszük a tepsibe, a krém felét egyenletesen simítsuk rá, és tegyük hűtőbe. (Mivel a hab és a csokikrém is elég masszív, nem kell a tepsiben kencézni, a tálcán sem csurrant el.)
- Gőz fölött olvasszuk fel a csokoládét a vízzel, és amikor már felolvadt, adjuk hozzá a margarint és az olajat, és jó alaposan keverjük el, míg egyneművé válik. (Először kicsapódott az olaj, már majdnem kidobtam, de egy habverő csodát tett. Finom, karamell jellegű krémet kaptam.)
- Ha kissé lehűlt, terítsük a tejszínes rétegre.
- Ismét tegyük hűtőbe dermedni.
- Amikor a csokis réteg megdermed, tegyük rá tejszín másik felét, és azt is kenjük rá. (A csoki is nehezen akart tapadni a habhoz, na most a hab a csokihoz sem ment könnyen.)
- Erre kerül a másik lap, amit szintén csokoládéval vonunk be. (Én sajna kristálycukorral készítettem. Nem olvadt el. Grillázsos lett a bevonat.)
- A süteményt tegyük vissza a hűtőbe. (1 óra múlva megpuhul a tészta és már ehető is.)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése