Oldalak

2013. március 31., vasárnap

Havas Tátra (szelet)



Nem várunk vendéget, de vendégségbe megyünk, sütni pedig oda is illik. De, mit?
Olyan rég volt már somlói galuska. Gyors, finom, mindenki szereti. Az lesz.
Vagy, valami egészen más.
Sógornőm a tegnapi ebédnél ajánlott Márti néninek egy csomó általa kipróbált sütit (soha nem értem mikor esznek meg ennyi mindent), amik közül megfogott a Havas Tátra szelet.
Még tini koromban sütöttünk egyszer égetett tésztából képviselő fánkot. Akkor segítség jött hozzá, Mi szinte csak néztük hogyan készül, de nagyon komplikáltnak tűnt, el is döntöttem, hogy nem fogom magam készíteni, ebből jó lesz nekem a boltban kapható alap is, amit nekem csak meg kell tölteni krémmel, és a vendégeknek feltálalni. Így is teszek immár 22 éve azóta is, szinte minden húsvétkor, amikor Képviselő fánk dukál. Azonban halva erről a sütiről, módosítottam a tervem, és egy kis hagyományoshoz hasonlóra váltottam. Nem voltam benne biztos, hogy tényleg olyan könnyű, mint sógornőm mondja, de ki kellett próbálnom. Ha az első lap nem sikerült volna, még mindig nincs semmi veszve, csak sütök egy piskótát, és még időt sem vesztek, a krém pedig ugyan az. Este már nem volt erőm próbálkozni, inkább korán (23) lefeküdtem és reggel kerestem meg a pontos receptet a neten, majd fogtam hozzá a kivitelezésnek. Igyekeztem mindenben követni az útmutatást, de leírom ide is.

Égetett tészta: 
3 dl. víz, 25 dkg. ráma, 2 ek. cukor. Mindezt felfőztem és forrás után belekevertem 22 dkg. lisztet, majd még legalább 10 percig a tűzön tovább kavargattam a rántás szerű masszát. A recept nem tért ki rá meddig kell ezt csinálni, de gondoltam 10 perc elég lesz.
Amíg a massza kicsit hűlt 8 db. tojás fehérjét habbá vertem, a végén hozzá keverve a sárgáját is, majd ezt bele a tészta szerű valamibe. Az útmutatás szerint mixerrel kellene összedolgozni őket, de én belekezdtem fakanállal, nem is sikerült, a mixerér nem akartam felmászni a szekrény tetejére, a habverő viszont kéznél volt, azzal már sikerrel jártam.
A sűrű, ragacsos massza felét kivajazott-lisztezett nagy gáztepsibe kentem. A simításra nem kell figyelni, minél egyenetlenebb a felület, annál hullámosabb lesz a lap és ez a cél. Én még kanállal rá is segítettem erre a hullámosodásra, majd előmelegített forró sütőbe tettem, a szabályzót visszavetem háromnegyedre, és 20 percig rá sem néztem. Nehéz volt megállni.
Az eredmény gyönyörű lett. Ez már egyenest a Himalája.


A tésztát rögtön, forrón kivettem a tepsiből, konyharuhára tettem, a tepsit elmostam, hogy a kikenésnél ne olvadjon rá a ráma, újra liszteztem, és jöhetett a második lap, ugyanúgy mint az első.

Krém: 
Amíg az első tésztalap sült 3 cs. főzős vanília pudingot, 7 dl. tejjel, és 25 dkg. cukorral felfőztem, hűlés után belekevertem 25 dkg. rámát.

Hab:
A második lap sülése közben 500 ml. Hulala tejszínt vertem fel habbá, hogy kemény is maradjon belekevertem még 3 cs. habfixálót is.

A rétegezést el is kezdhettem volna, de szerettem volna látni egyszerre a két lapot, hogy a hullámosabbat/szebbet tegyem felülre. Ez az első volt, rá már csak egy kis porcukor került.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése