Oldalak

2014. december 23., kedd

Azt hittem több ital már nem lesz.

Elkészültem a 210. csoki-csomaggal. Végre. Mindenkinek szeretettel készítettem, de elég volt. Belátható időn belül nem fogok pillecukrot főzni.
Hahaha.
Persze máris megtaláltam a következő tennivalót. Karácsonyi ajándéknak likőrt készítek.
Elsőnek karamellásat.
Rögtön össze is kentem vele a tűzhelyet. Készítettem már máskor is karamellás tejet, de most kifutott, lehet mert eleve forró tejjel öntöttem fel? Nem tudom, vagyis nem emlékszem hogyan készítettem anno. Minden esetre a recepten változtattam néhány apró dolgot, pl, kihagytam a tejszínhabport, és vodka helyett whisky került bele (2 dl.), utólag pedig a vanília pudinggal is baj volt, mert szerintem majdnem az egész csomókban ott maradt a szűrőn. De, lényeg a lényeg szerintem finom lett.

Felbuzdulva, és az ízlelés élményével gazdagabban második nekifutásra nugát ízesítéssel próbálkoztam.
Az eredeti recept itt is módosításra szorult, leginkább figyelmetlenségem miatt. Úgy tudtam van otthon nugátos csokim, de a Maci és a Tibi csokikon már az szerepel tejtábla. Na tessék, akkor most nugát mint régen, vagy mi a szösz? Az az igazság soha nem szerettem a nugátcsokit, így ezeket sem kóstoltam meg, de hogy biztos legyen az íz 2 korty kávéban olvasztottam fel a Maci csoki kockáit. További változtatás, hogy kávétejszín helyett cukrászhabot főztem fel. Bár féltem a túlzott besűrsűsödéstől, de nem akartam, hogy fél óra hűtőn kívül eltöltött idő után feldobja a talpát nekem. És tuti a tuti, nekem ehhez is Whisky tetszik, abból is szintén 2 dl.

Fakanál nyalogatás közben számolgatva az igényeket rájöttem ez még kevés lesz, vagy csak pont elég, de idehaza egy korty sem marad. Kell még valami. 2 barna után legyen az egy fehér. Hosszas keresgélés után ráleltem erre a vaníliásra, amit szintén átalakítottam kicsit. Itt is fél liter cukrászhab került ugyancsak felfőzésre, és persze hogy 2 dl whisky ment bele.

Leszűrve, többször átcsűrölgetve (minél több dolgot lehessen lenyalogatni -lehet zugivó lettem?-) elégedett vagyok az eredménnyel. Peti szerzett hozzájuk üveget is, ha megfelelő marad a sűrűség príma ajándékok lesznek.



Ui: A karamellás, ami tejjel készült, reggelre is jó állagú maradt.
A másik kettő viszont meg sem mozdul az üvegben. Fél óta spéktűvel való kotorászás, rázogatás után a massza nagyját kivarázsoltam az üvegből, majd 3-3 dl. forralt tejjel a többit is, de biztonság kedvéért a következő fél napos pihenő előtt fél-fél deci szesz is bele került a remélhetően már jó állagban maradó elegyekhez. .

Ui2: A karamellás változatlanul príma. (Csak kóstolgatás közben nagyon fogy.)
Vanília és nugát őnagyságákban viszont megáll a kanál. A krémeket megfelezve 1 literig öntöttem fel őket forralt tejjel és újabb 1-1 dl. whiskyvel, de többi idő nem lévén üvegbe kerültek. Nyakra nemzetiszín kötözőzsinór, hungarocell pihe az íz kezdőbetűjével és kész is.


A tálban maradó fele krémhez (fél liter) visszaöntöttem az ajándéküvegekbe nem férő mennyiséget, és még 3-3 dl. tejet, meg fél-fél dl. whiskyt. (Már csak ennyi volt az üvegben. Ami kicsit furcsa, mert mindig mértem, és az üveg űrtartalma csak 7,5 dl. volt.) Megnyugodtam, marad itthol is.

Ki kellene még számolnom hány %-os lett a végső alkoholtartalom, de legyen elég annyi a karamellásnál 7 dl.-ből 2, a vaníliásnál, és a nugátosnál 11 dl.-ből 2,25 a hatóanyag. (Kicsit kevesebb, mint az eredeti receptúra aránya, de remélem elég lesz)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése