Oldalak

2013. február 21., csütörtök

Variációk mézzel

A méz tört fehértől sötétbarnáig (sőt már kék is létezik) a sárga minden variációjában előfordul attól függően melyik virág nektárjából készült.
Használhatjuk arc-, haj-, testpakolás, védekezhetünk vele a rovaroktól, jobbulást remélhetünk tőle megfázás, fáradtság estén,  jó sebgyógyításra, hasfogásra, idegnyugtató, és egyben afrodiziákum is, de leginkább cukor helyett használjuk sütemények, italok, sültek elkészítésekor, vagy kenyérre kenjük.
Ettem már különféle magvakat-gyümölcsöket mézben érlelve, és olvastam virágszirmos variációról is. Sajna, vagy szerencsére nálunk az olajos csemegék  elfogynak mielőtt a méz közelébe érnek, a virágszirmoshoz meg nincs elég fantáziám, de lehet egyszer ezt is kipróbálom. Most azonban mézben áztatott chilit, és fokhagymát készítettem sültekhez. Valamint, amire már szükségem is lenne a méz gyömbérrel-citrommal-fahéjjal, vagy fekete retekkel készült változatát, de még 1-2 napig marad az antibiotikum, infralámpa, kamillagőz a gyógyulásomhoz.


Tegnap utána olvastam, a citromot legkésőbb 1 hónap múlva ki kell majd szednem az üvegből, de remélem addig elfogy. Nem mintha szeretném olyan sokáig kihúzni a betegséget, de nem fér abba az üvegbe olyan sok elegy, hamar kiürül majd, ha csak kanalanként nyalogatjuk is.
Miért most készült ilyesmi?
- 2 hét múlva van Adri szülinapja, a fokhagymásra akkor lesz szükség, addig bizonyosan összeérik majd, és a kacsasültre kenhetem. (Az erős csak azért, hogy olyan is legyen, hátha egyszer valakinek kedve támad valamire kenni.)
- A betegek mindig előállnak különféle házi praktikákkal, amihez aztán hozzávalóval is szolgálnak. Ismerem én ezeket hallomásból, de lusta vagyok a kipróbálásukhoz, azonban így noszogatva már csak megteszem, ha nem is mindet, de párat a kedvükért. Na igen, a kútba nem ugranék bele, és az ágy lábára sem húzok zoknit, de pl. a pálinkás tanácsot is kipróbáltam (fél lityit kaptam is hozzá). Mondjuk vagy nem figyeltem eléggé, vagy nem tudom, de 3x1 dl. után sem lettem jobban. Remélem most nem az elegy elfogyasztás lesz a legnehezebb, mint a pálinka esetében, mert az üvegekről eltávolítani a ragasztót is elég nagy dolog volt.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése