Oldalak

2013. október 12., szombat

Szűz kéz szerencsés: lekváros bukta, túrós batyu, darázsfészek.

Szeretem, de sok vele a macera, ezért pizzán kívül nem kelesztek tésztát.
Én azokat a sütiket szeretem (készíteni), amit kigondolok, megsütök és már ehetem is. Legfeljebb pihen kicsit a sütőben, amíg én csinálhatok valami mást, de nem kell a konyhának fél napig készenlétben állnia.
Ma is haladósnak kellet volna lennie a reggelnek, de nem akartam kétfogásos ebédet, és már rég palóc levesre ácsingózom, ahhoz meg valami ilyesmi illik.
Hát legyen.
Anyukám tanácsai szerint kézzel összekevertem a tésztát, majd a konyhai robotgép dagasztójával (végre kipróbáltam) még elszórakoztam kicsit, miközben majdnem az egész liter tejet belecsurgattam a masszába. Nagyon lágynak kellett lennie, de nem mertem mind hozzáadni, kb. 1 dl. megmaradt, és utólag jó is hogy egy kicsit kispóroltam belőle, mert így is hozzá keveredett még + 20 dkg. liszt, mire kinyújtottam. Mindkét kelés végén a tálból kiboruló tészta sűrű pókháló módjára vándorolt át a nyújtódeszkára. Mivel mindkét kezem jócskán kulimászos volt, és sietnem is kellett nem fényképeztem, de nagyon muris volt, ahogy nyújtás közben a léghólyagocskák kipukkanása is.
Bukta (19 db), batyu (13 db), csiga (17 db) sikeredett, amihez szükséges:
- 1 kg. liszt (felesben finom és rétes), 3 db. tojás, 2 dl. olaj, 1 csipet só,  a cs. vanília cukor, felfuttatva: 1 l. tej, 1 csomag élesztő, 10-15 dkg. cukor.
- 1/2 kg. túró (Én egy egész kilóból készítettem, de sok megmaradt, pedig bőven jutott a tésztába is.), 2 db. tojás, 1 cs. vaníliás cukor, citromhéj, 15-20 dkg. cukor, ízlés szerint mazsola.
- 25 dkg. ráma, 15 dkg. cukor, darált dió.
- Szilva lekvár.
- Kis olaj a sütik oldalának kenéshez, hogy ne ragadjanak össze süléskor, tojás a bukta tetejének megfényesítésre (De, ha a bukta után készül a batyu praktikusabb.), és porcukor a batyu tetejére.

Attól féltem sűrű, vagy vékony lesz a tészta, esetleg kevés a töltelék, de finom lett, csak kicsi hamarabb kellett volna kivenni őket a sütőből.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése