Oldalak

2014. április 17., csütörtök

Fonott kalács

Az éves kalácsozásunk csúcspontja Balatonszárszón van, mikor a COOP boltban hozzájutunk háromszínűhöz (fehér, barna, rózsaszín). Nem tudom másnak mi, de nekünk a Balatonhoz ez annyira hozzátartozik, mint vásárhoz a lángos. A kalácsevésnek még sincs nagy hagyománya nálunk, de havonta 1x itthol is szoktunk vásárolni fonott, szigorúan barna részt is tartalmazót (Leginkább, mikor svéd teára éhezem -langyos tejbe teafű áztatva míg enyhe színt kap, cukor és mehet befelé, csak úgy natúr kenetlen a kaláccsal-). De, még sütni soha nem próbáltam. Nem is lett volna sok értelme, azért a fél rúdér belefogni ekkora munkába, viszont most Adri Görszünetel és gondoltam a 8 gyereknek csak megéri kipróbálni 2 rúddal.
Íme életem első dagasztásos története:
1. A megfelelő rp. kiválasztása. -Nem ám ami a nagymamáknak bevált! Keresés a neten, aztán mégis telefon, hogy pontosan hogy is van ez, meg az.
2. Követve az utasításokat a tészta előkészítése. -Na ezért nem foglalkozok én ilyesmivel. Nem elég a kemény munka, még órákat várjak is mire betehetem a sütőbe.
3. Ima. -Nem sokat segít, de a remény hal meg utoljára. Egyszer el kell indulni felfelé is.
4. Puding próbája az evés. A kalácsé is. -Kissé sós, de a lekvár segít rajta. Frissen kemény a héja, de fél nap zacsiban és megoldódik a probléma, csak ne lenne szélesebb, mint magas.



(Adrinak nem ízlik, de azt mondja a többieknek tetszett.)

Hátha megint kedvem támad hozzá:
  • 80 dkg finomliszt
  • 5 dkg élesztő
  • 1 egész tojás+1 sárgája + 1 tojás a kenéshez
  • 10 dkg olvasztott rendes vaj
  • 5 evőkanál cukor
  • 3 dl tej
  • 1 citrom héja
  • 1 vaniliás cukor
  • 2 evőkanál kakaó
  • késhegynyi só
1. lépés
A 3 dl langyos tejben 1 evőkanál cukorral felfuttatjuk az élesztőt hatalmasra
Az élesztő kb. 20-25 perc alatt jön fel, így én egyszer alágyújtottam picit, siettettem - feljött a 2 literes lábas pereméig.
2. lépés
A liszthez keverjük a maradék cukrot, a citromhéjat, a vaniliás cukrot és pici sót, majd egy krátert készítünk a közepébe
3. lépés
A legnehezebb fizikailag, de aki engem ismer, olyan nagyon nem ijed meg:-) :
A kráterbe öntjuk a kovászt, betakarjuk liszttel és gyurmázni kezdünk, majd hozzáadjuk a tojást+az egy sárgáját. Ragad, nyúlik kb. 10 percig is, de csak picike lisztet tégy a kezedre, ne légy türelmetlen! Ezután elválik már a massza a tál oldalától, de még kicsit ragad! Csak gyúrjad, emelgesd, üssed-vágjad! :-) Ez kb. negyedórás gyötrelem, lesznek kis hólyagok benne, és csillogni is fog a tészta egy kicsit.
Ha kakaós fonatot is szeretnél, akkor az egyharmad tésztába most szórj bele (magasról:-) 2-3 evőkanál kakaót.
4. lépés
Ezután adjuk hozzá az olvasztott langyika vajat, akkor már "kalácsfogású" lesz a tészta: könny?, puha, langyos. Szinte már a kezed között elkezd emelkedni.
5. lépés
1 óra kelesztő pihenő melegebb helyen textillel letakarva - kb. a kétszeresére fog megdagadni!!!
6. lépés
A sütőt 200 fokon előmelegítjük a kelesztés ideje alatt
7. lépés
A fonás: 4 fehér és két kakaós darabra vágjuk a tésztát, lisztezett deszkán hengeres formára húzogatjuk. Nem sikáljuk ki belőle a buborékokat! Majd 2 fehér és egy kakaós fonatot összefonunk.
Normál sütőtálcára 2 kalács fér el egymás mellett. Itt is hagyjuk pihenni kb. fél órát. Majd megkenjük tojással és betesszük a sütőbe. A hőfokot 170-180-ra állítjuk. Beteszünk alulra egy kisebb sütőtálcán 3 pohár vizet.
Kb. 20 perc múlva barna lesz a kalács teteje, ezért ezután alufóliát teszünk a tetejére és úgy sütjük tovább, még 15-20 percet. Villapróba, és kész! 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése