Időnk véges, de bízom benne nincs későn megtenni, amit ...

Időnk véges, de bízom benne nincs későn megtenni, amit ...

2014. április 17., csütörtök

Fonott kalács

Az éves kalácsozásunk csúcspontja Balatonszárszón van, mikor a COOP boltban hozzájutunk háromszínűhöz (fehér, barna, rózsaszín). Nem tudom másnak mi, de nekünk a Balatonhoz ez annyira hozzátartozik, mint vásárhoz a lángos. A kalácsevésnek még sincs nagy hagyománya nálunk, de havonta 1x itthol is szoktunk vásárolni fonott, szigorúan barna részt is tartalmazót (Leginkább, mikor svéd teára éhezem -langyos tejbe teafű áztatva míg enyhe színt kap, cukor és mehet befelé, csak úgy natúr kenetlen a kaláccsal-). De, még sütni soha nem próbáltam. Nem is lett volna sok értelme, azért a fél rúdér belefogni ekkora munkába, viszont most Adri Görszünetel és gondoltam a 8 gyereknek csak megéri kipróbálni 2 rúddal.
Íme életem első dagasztásos története:
1. A megfelelő rp. kiválasztása. -Nem ám ami a nagymamáknak bevált! Keresés a neten, aztán mégis telefon, hogy pontosan hogy is van ez, meg az.
2. Követve az utasításokat a tészta előkészítése. -Na ezért nem foglalkozok én ilyesmivel. Nem elég a kemény munka, még órákat várjak is mire betehetem a sütőbe.
3. Ima. -Nem sokat segít, de a remény hal meg utoljára. Egyszer el kell indulni felfelé is.
4. Puding próbája az evés. A kalácsé is. -Kissé sós, de a lekvár segít rajta. Frissen kemény a héja, de fél nap zacsiban és megoldódik a probléma, csak ne lenne szélesebb, mint magas.



(Adrinak nem ízlik, de azt mondja a többieknek tetszett.)

Hátha megint kedvem támad hozzá:
  • 80 dkg finomliszt
  • 5 dkg élesztő
  • 1 egész tojás+1 sárgája + 1 tojás a kenéshez
  • 10 dkg olvasztott rendes vaj
  • 5 evőkanál cukor
  • 3 dl tej
  • 1 citrom héja
  • 1 vaniliás cukor
  • 2 evőkanál kakaó
  • késhegynyi só
1. lépés
A 3 dl langyos tejben 1 evőkanál cukorral felfuttatjuk az élesztőt hatalmasra
Az élesztő kb. 20-25 perc alatt jön fel, így én egyszer alágyújtottam picit, siettettem - feljött a 2 literes lábas pereméig.
2. lépés
A liszthez keverjük a maradék cukrot, a citromhéjat, a vaniliás cukrot és pici sót, majd egy krátert készítünk a közepébe
3. lépés
A legnehezebb fizikailag, de aki engem ismer, olyan nagyon nem ijed meg:-) :
A kráterbe öntjuk a kovászt, betakarjuk liszttel és gyurmázni kezdünk, majd hozzáadjuk a tojást+az egy sárgáját. Ragad, nyúlik kb. 10 percig is, de csak picike lisztet tégy a kezedre, ne légy türelmetlen! Ezután elválik már a massza a tál oldalától, de még kicsit ragad! Csak gyúrjad, emelgesd, üssed-vágjad! :-) Ez kb. negyedórás gyötrelem, lesznek kis hólyagok benne, és csillogni is fog a tészta egy kicsit.
Ha kakaós fonatot is szeretnél, akkor az egyharmad tésztába most szórj bele (magasról:-) 2-3 evőkanál kakaót.
4. lépés
Ezután adjuk hozzá az olvasztott langyika vajat, akkor már "kalácsfogású" lesz a tészta: könny?, puha, langyos. Szinte már a kezed között elkezd emelkedni.
5. lépés
1 óra kelesztő pihenő melegebb helyen textillel letakarva - kb. a kétszeresére fog megdagadni!!!
6. lépés
A sütőt 200 fokon előmelegítjük a kelesztés ideje alatt
7. lépés
A fonás: 4 fehér és két kakaós darabra vágjuk a tésztát, lisztezett deszkán hengeres formára húzogatjuk. Nem sikáljuk ki belőle a buborékokat! Majd 2 fehér és egy kakaós fonatot összefonunk.
Normál sütőtálcára 2 kalács fér el egymás mellett. Itt is hagyjuk pihenni kb. fél órát. Majd megkenjük tojással és betesszük a sütőbe. A hőfokot 170-180-ra állítjuk. Beteszünk alulra egy kisebb sütőtálcán 3 pohár vizet.
Kb. 20 perc múlva barna lesz a kalács teteje, ezért ezután alufóliát teszünk a tetejére és úgy sütjük tovább, még 15-20 percet. Villapróba, és kész! 

Nincsenek megjegyzések: