Évek óta amikor fagyizni megyünk a Zagyva cukiba én ha van inkább rizses-gyümölcsszeletet kérek. Imádom.
Egyszer már próbálkoztam az elkészítésével is, de akkor mascarpónéval habosítottam, és a zselével is gondok voltak, nem lett olyan mint szerettem volna, ezért hanyagoltam a témát, de most nagyon ráéheztem.
Az alapötletet bevallom innen vettem, de annyi hiba van a receptben, hogy az csak na. Még az is lehet én hibáztam, sőt, nyilván én is, de részletezem mindjárt.
Tészta: Eredetileg 2 tojás, 4 dkg. cukor, 4 dkg. liszt kb. piskótaszerűen készítve vajazott, lisztezett 20*30-as tepsiben sütve.
Én 30*30-as tepsiben gondolkodtam, ezért rögtön 3 tojást kevertem be, de pechemre hallgattam a receptre, és nem zsírpapírra tettem. A massza nehezen töltötte ki a tepsit, és kisülve nem is tudtam kivarázsolni belőle (Az arány alapján kevés is volt bele a liszt.). Amikor szivárvány tortát sütöttem 20 cm.-es körre volt elegendő vékony lapnak az 1 tojásos piskóta, de papíron sütve, ezért újabb 3 tojást kavartam be, de már vaníliás cukorral, pár csepp olajjal, és papíron sütöttem.
Krém: 1 l. tej, 30 dkg. liszt, 1 cs. vaníliás cukor, pici só, 2 ek. zselatin, 8 dkg. cukor, 6 dl. tejszín.
Nagyobb tepsibe több krém kell, ezért én 50 dkg. átmosott rizst főztem meg 2 l. tejben, melyhez a végére 30 dkg. cukor is került (lehet megvolt 40 is -kóstolni kell, és én édesen szeretem) a cukrozott cukrászhab ellenére. Amikor megfőtt 1 cs. pár kanál vízben felolvasztott zselatint belekevertem, és kihűlés után a fél literből vert habot is, ami kapott 3 cs. habfix-et is.
A massza csak hűtőben szilárdult meg annyira, hogy bemertem vállalni, de akkor már nagyon tettszett.
Gyümölcskocsonya: 2 dl. lé, 1 ek. zselatin.
1 cm. vastagnak kellene lenni jó ha elég lesz fél liter, ezért én 2 zacsi zseléfix-el készítettem, limonádéban olvasztva, hogy színtelen legyen, de az ízek kontrasztosak.
A megdermedt rizskrémre fektettem a gyümölcsöket (banán, narancs, meggy, lichi, ananász, narancs, gránátalma), de hiába vártam a majdnem teljes zselé dermedésig, és további dermedésekig szakaszosan oszlattam tetejére a kocsonyát mégis lefojt szinte az egész. (Pedig kivit nem is tettem alá. Lehet a gránátalma sem kompatibilis a zselatinnal?)
Ezt az apró szépséghibát leszámítva viszont finom lett.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése