Sokáig gondolkodtam milyen tortával készüljek görpapa szülinapjára, míg az utolsó nap meglett a legjobb ötlet. (Az ajándék adott volt, bár azt ígértem más nem kap belőle.). Tervezetten 34 ember lesz a vacsorán, akik közül remélhetőleg (ha jól sikerült a tortám) lesz duplázó is, alsó hangon így 40 szeletre lesz szükség, annyi pedig vagy kockából jön ki, vagy kettőt kell készítsek. Kockát nem akartam, de kettőt is csak egyben, de nem emeletest, így jött a gömb ötlet, akkor meg legyen egyenest földgömb. Még stílusos is egy természetjárónak. Kívülre csakis marcipán jöhetett szóba, de mi legyen alatta? Gogli a barátom, ám most sok tanáccsal nem segített. Volt persze két ígéretes videó, de semmi receptúra a 3-4 rétegű egybesütött félgömbökhöz. Azonban azt már tudtam nem adhatom alább, ha kívül lesznek a földrészek, belül a kérgeknek is meg kell lenniük, tehát nem szeletelhetek, hanem valahogyan héjakat kell kialakítsak. Gondolkodtam én kívülre linzerben, esetleg piskótatekercsben, de vagy túl törékenynek véltem a tésztát, vagy nagyon labilisnak a konstrukciót, így jó alapos gondolkodás után rájöttem erre puncstorta alap lenne a legmegfelelőbb. Ha kerek tálban sütőm ki a tésztát, kibelezem őket egyben mindennel készen vagyok. Megvan a forma, nem csúszik a krém miatt szét a két fél rész, és legfeljebb kakaóskekszgolyót teszek még középre, hogy a föld magja is meglegyen. Így is lett, csak sütöttem középre még egy jó 2 ujjnyi piskótát, hogy ne legyen lapos a föld, valamint szeleteléshez félbe tudjuk vágni, és mindenhová tészta alap kerüljön. Szerettem volna ha a súlytól nem lapul majd el, de hiába tettem porcukrozott tányérba, kissé terebélyesedett, és vele együtt lapult az összeállított tészta, végül a sarkok is ellaposodtak, föld formája már nem volt, de natúr körtortához sem hasonlított mire Egerbocsra értem vele (majd mesélek róla miért). Bíztam benne az íze legalább jó lesz.
Tészta: 2x 6 tojásos piskóta kerek, zsírpapírral bélelt tálban sütve. Időt nem mértem, de lehet 1-1 óra is megvolt, mire a massza közepe nem ragadt.
1x 3 tojásos kerek lap, akkora méretben, mint amekkora a gömb lesz.
Massza: 1 db. citrom reszelt héja, leve, 10 dkg. porcukor, 2 ek. rumaroma, 1 marék mazsola 25 dkg. vegyes-gyümölcs lekvár, a kisült piskótatészták kiszedett, elmorzsolt közepe, és málna szörp a jó állag eléréséig.
Mag: 1 zacskó babapiskóta, 2 ek. kakaópor, 1 adag kávé, 2 adag tej, rumaroma.
+ Én a lapok megkenéséhez epres fagyi öntetett használtam.
Marcipán: Az üzemből 1 kg. fehérített.
A puncstorta töltelékének összetétele innen származik.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése