A váci szelet anyukám kedvenc süteménye. Én még sosem készítettem, és igazából nem is vagyok érte odáig, de harmadik emeletnek súlyos lenne puncstorta, diót nem szeretjük, és én karakteres ízt akartam, a kávés karamell pedig az.
Mivel csak 20 cm.-es átmérő kellett egész adagra nem volt szükség, de gondolván rá hazajövet is kell legyen valami idehaza a másik felet elkészítettem hagyományos formában.
Tészta: 50 dkg. liszt, 15 dkg. zsír, 15 dkg. cukor, 2 tojás sárgája, 1 kávés kanál szódabikarbóna, annyi tejjel összegyúrva, hogy nyújtható, lágy masszát kapjuk, melyet 4 részre véve kellene kinyújtani és kikent kb 20x30-as tepsi alján világos-zsemle-barnára megsütni. Értelemszerűen én 8 lapot sütöttem, 4 kereket (20 cm.), és 4 kisebb téglalapot, de a levágott sallangból kijött még 2 kerek lap, hogy magasabb legyen a torta.
Krém: 6 dl. tej, 5 púpos e.kanál liszt, 20 dkg. cukor felfőzve, majd hűlés után belekeverve még 5 dkg. darált dió, 3 e.kanál rum, vagy aroma ízlés szerint.
Míg a massza hűllik 3 e.kanál cukrot kell karamellizálni, majd olvadás után 1/2 dl. kávéval addig főzi, míg a megkeményedett karamell felolvad, és ezt is az előző masszához kell keverni ahogyan még 20 dkg. vajat is.
Máz: 2 tojás fehérje 15 dkg. porcukorral kemény habbá verve, és hogy fényes legyen bele még egy kis ecet. (Sajna az enyémbe belecsusszant egy kis sárgája, így felhabosítani sem sikerült rendesen, az ecet pedig tovább lágyította.)
Máz a tortára nem kellett, helyette hideg vajkrém a marcipán alá igen.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése