Időnk véges, de bízom benne nincs későn megtenni, amit ...

Időnk véges, de bízom benne nincs későn megtenni, amit ...

2016. július 13., szerda

A Honvéd-halmi Szt. Szűz kútja

Kerecsendtől Kápolna felé jövet a dombtetőn van egy kőkereszt, azt ezt közvetlenül követő földúton kell betérni a határba és menni egészen a balra látható erdősávig, onnan már látszódik a következő merőleges erdősáv, ami előtt kb 100 m.-re elérjük a célt. Az út utolsó szakaszát beszántották, de a mellettünk húzódó erdősávon való második áttéréstől pár 10 m.-re Kápolna felé nézve ott a kút.






Az öregek elbeszélése alapján 1848-ban itt nagy csata zajlott, melynek befejezte után víz fakadt a domboldalban. A környékbeliek gyógyhatást tulajdonítottak a kút vizének, és idővel rengeteg hálaadó márványtábla került a környező fákra, de jött az államosítás, és a vallási tilalom. A kutat betemették.
Azt mesélik akik részt vettek benne fiatalon meghaltak, és gyermekeik is korán követték őket, majd a víz kicsit odébb, ismét felszínre tört.
Az itteniek eltérően vélekednek a helyről, de újra gyűlnek az ajándékok, képecskék, feszületek, szobrok, és gondozott virágok is díszítik a helyet, ami közel van a Mária úthoz, de most is friss, mély szántás nehezíti meg az odajutást.

Kápolnára a rejtő segítségével végre meglett a 17-s láda is.

Nincsenek megjegyzések: