Időnk véges, de bízom benne nincs későn megtenni, amit ...

Időnk véges, de bízom benne nincs későn megtenni, amit ...

2012. március 10., szombat

Szülinapi kívánság: Sörkifli

Ehhez a bejegyzéshez még az este hozzáfogtam, de a címnél tovább nem jutottam, olyan fáradt voltam. Pedig nem sok minden volt a napban, de úgy elfáradtam, hogy még izomlázam is lett. Elszoktam az álldogálástól is, nem hogy a munkától, még ha az csak egy kis sütögetés, és vásárlás is.
De, kezdjem a nap elején. Szülinapi bulira készülünk, és a tini vendégcsapatnak Adri sörkiflit és túrórudi-tortát rendelt. Mivel nem akartam egy napba sűríteni a teendőket, ma délelőttre a sörkiflit terveztem, majd estére a tortát. A számítássom áthúzta, hogy Adri közben rátalált egy fagyi receptre, amit a tortához meg szándékozott csinálni. Amikor pedig egy gyerek meg akar csinálni valamit, abból legtöbb esetben az sül ki, hogy a szülő csinálja, hát így maradt holnapra a torta, a sörkifli meg már szépen fogy.
Így készült:
Szokás szerint, minden ki az asztalra...
... majd a megfelelő edénybe.
A tejet melegen megcukroztam, bele az élesztő, mire felfutott már a kelesztőtálban volt a liszt, só, olaj; egy másikban tálban kikeverve a pizzakrém, tejföl, vaj, tojás, só; újabban edénykében a kenésre szánt tojás. A tésztával én nem bíbelődöm sokat, szeretettel, de haladósan összekeverem. Ebben az arányban készítve egy lágy, puha, de nem ragadós massza lesz az eredmény, amit kicsit meglisztezve, konyharuhával letakarva a konvektorra tettem.
Hogy meddig? Pont addig, míg kb. a háromszorosára dagadt. Nem néztem az órát, de közben lereszeltem a sajtot, és kirakóztam kicsit.
A megkelt tésztát lisztezett gyúrótáblára borítva kicsit még megszeretgettem, majd négyfelé vágtam, kerekre nyújtottam (amilyen vékonyra lehet, a kép  becsapós, ez egy kisebb méretű gyúrótábla), megkentem a pizzakrémes majzint negyedével, 16 cikkre vágtam, és felsodortam.
A kifliket zsírpapírral bélelt tepsibe helyeztem, és megismételtem a folyamatot még 3x. Nekem 2 rész fér a tepsimbe, így 2x-re sül ki a 64 ízletes kiflicske. De, előtte a tetejüket tojással még érdemes megkenni, és reszelt sajttal megszórni.
Hoppá, a sütő. Én akkor gyújtottam be, amikor megkelt a tészta, amikor pedig a tepsi betettem a sütőbe vettem le felesre a lángot. Percet ugyancsak nem tudok mondani, de mire a második tepsibe való finomság feltekergetésével (egy tálcára pakoltam őket), és az elpakolással végeztem kisült az első adag.
 Én nem szoktam várni a hűlésre, gyorsan-frissen  szétválasztom őket, és irány a tál, na meg a legéhesebb segédkukta szája.


Hozzávalók:
Tészta: 1kg. finom liszt, 1teáskanál só, 2 dl. olaj, 1/2 l. tej, 1 teáskanál cukor, 1,5 cs. élesztő.

Krém: 1tubus pizzakrém, 1 db. tojás, 2 evőkanál tejföl, 5 dkg. ráma, 1 evőkanál só.

+ 1 db. tojás a tetejét megkenni, és kb. 20 dkg. reszelt sajt a legtetejére.

Nincsenek megjegyzések: