Időnk véges, de bízom benne nincs későn megtenni, amit ...

Időnk véges, de bízom benne nincs későn megtenni, amit ...

2015. szeptember 1., kedd

Rizskók

Gyerekként nem voltam odáig a tejberizsért, és szerencsére a bölcsiben sem sokszor adtuk, de felnőve valahogy megszerettem, és nem mondom, hogy havonta, de fél évente biztosan készítek, bár nem magában, hanem sütinek, rizskóknak.
Visszakeresve az előző bejegyzéseim között már feltettem egy rizses gyümölcsszelet receptjét, ami emlékszem finom volt, de most elolvasva nem ép alkalmas útmutatás, és lehet az alapján én sem készíteném el újra, de remélem a többi leírásom érthetőbb, és kivitelezhető is, a rizskókét meg a biztonság és pontos megvalósítás kedvéért felteszem most is.

7 mk. rizst (nekem 1 mérőkanál kb. 2 ek.-nak fellel meg) megmosok, majd köret készítéshez kellő mennyiségű víznél kevesebben elkezdem főzni 10 dkg. cukorral, egy kis sóval, citromhéjjal, és 1 cs. vaníliás cukorral, olaj nélkül.
Amikor felitta a vizet tejjel pótolom, legalább fél liter kell hozzá, de rizstől függ, és addig kell utánönteni, míg a szemek majdnem teljesen meg nem főttek. Közben lehet kavarni. Legalábbis én szoktam. (Bár én köretnek is szoktam, minden tiltás ellenére.) Tűzről levéve jöhet hozzá 12,5 dkg. vaj, és olyan 30-40-50 dkg. cukor. Én édesen szeretem, de bevallom a mostani már nekem is nagyon édes volt, és számolatlanul tettem bele a cukrot, ami összesen biztos több volt 50 dkg.-nál. (Szóval ennyit a pontos leírásról.) Tehát tessék kóstolni, és amikor még egy kicsi kellene bele spórolósra váltani.
Nagyon nem kell várni a massza hűlésére, de azért 2 tojást még érdemes felhabosítani, és mielőtt a kivajazott tepsibe töltenénk (ennyit a nagyba, magas peremmel) hozzákeverni.
A sütés kis lángon és hosszasan történik.


Nincsenek megjegyzések: