Biztos sok mindenre, de én leginkább időrablásnak élem meg. Ennek ellenére minden nap belépek. Igyekszem csak 10 percre, de legtöbbször valaki lecsap rám, és tovább maradok, pedig lenne annyi jó, élő dolog helyett.
Mégis mi szól mellette?
Néha megjelennek az üzenőfalamon (Isten tudja honnan) jobbnál jobb ötletek. Ilyen volt a ma elkészítendő zsiráf rolád is.
A krémen módosítottam, és a Fanni tortájánál (és azóta már többször) bevált csokikrémmel töltöttem meg. Vagyis, azon is módosítottam. Nem akartam olyan keserűre, ezért a fél l. tejszínhez tejcsokit tettem, abból is csak 2 táblát (200 gr.). Mire lehűlt így -csökkentett dózisban- is besűrűsödött, és nem lett élvezhetetlenül édes.
A tészta elkészítéséhez megjegyezném, hogy érdemesebb apróbb alakzatokat mintázni a fehér összetevőből, és nem remegős vonalakat húzni, akkor a barna massza buborékok nélkül fog hozzá simulni.
A mai nap nem érhetett ilyen hamar véget, belefért még egy havas tátra is, hogy holnap mindenki leljen kedvére valót.
Recept, a biztonság kedvéért:
Tészta, amiből a minta készül:
- 1 tojásfehérje
- 20 g liszt
- 30 g cukor
- 30 g vaj
Elkészítése:
Keverjük össze az olvasztott vajat a cukorral. A tojásfehérjét habosítsuk fel. A vajas keverékhez adjuk hozzá a tojásfehérjét és jól keverjük el. Adjuk hozzá a lisztet és keverjük homogén állagúra. A sütőpapírra elő lehet rajzolni bármilyen mintát. Ezután a minával lefelé tegyük a sütőpapírt a tepsibe. A keveréket tegyük habzsákba és a lehető legvékonyabb csövet tegyük a végére.Természetesen használhatunk nylon zacskót is, aminek a sarkára apró lyukat vágunk. Rajzoljuk körbe a mintákat és tegyük be a hűtőbe amíg a piskóta tésztáját is elkészítjük.
Piskóta hozzávalók:
- 5 db tojás
- 12 dkg liszt
- 12 dkg cukor
- 2 evőkanál kakaó
- ½ csomag sütőpor
Elkészítés:
A tojássárgáját kikeverjük habosra a cukorral. A kikevert tojássárgájához hozzáadjuk a lisztet, és az átszitált sütőport. A fehérjéből kemény habot verünk, majd ezt is lassan hozzá forgatjuk a tojássárgája, cukor, liszt masszához úgy, hogy nehogy összetörjük a habot. Elővesszük a hűtőből a tepsit a sütőpapírral, erre öntjük a piskótánkat, és 180 fokon 10 perc alatt készre sütjük. Még melegen sütőpapírral együtt feltekerjük.
- 1 tojásfehérje
- 20 g liszt
- 30 g cukor
- 30 g vaj
Elkészítése:
Keverjük össze az olvasztott vajat a cukorral. A tojásfehérjét habosítsuk fel. A vajas keverékhez adjuk hozzá a tojásfehérjét és jól keverjük el. Adjuk hozzá a lisztet és keverjük homogén állagúra. A sütőpapírra elő lehet rajzolni bármilyen mintát. Ezután a minával lefelé tegyük a sütőpapírt a tepsibe. A keveréket tegyük habzsákba és a lehető legvékonyabb csövet tegyük a végére.Természetesen használhatunk nylon zacskót is, aminek a sarkára apró lyukat vágunk. Rajzoljuk körbe a mintákat és tegyük be a hűtőbe amíg a piskóta tésztáját is elkészítjük.
Piskóta hozzávalók:
- 5 db tojás
- 12 dkg liszt
- 12 dkg cukor
- 2 evőkanál kakaó
- ½ csomag sütőpor
Elkészítés:
A tojássárgáját kikeverjük habosra a cukorral. A kikevert tojássárgájához hozzáadjuk a lisztet, és az átszitált sütőport. A fehérjéből kemény habot verünk, majd ezt is lassan hozzá forgatjuk a tojássárgája, cukor, liszt masszához úgy, hogy nehogy összetörjük a habot. Elővesszük a hűtőből a tepsit a sütőpapírral, erre öntjük a piskótánkat, és 180 fokon 10 perc alatt készre sütjük. Még melegen sütőpapírral együtt feltekerjük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése