Időnk véges, de bízom benne nincs későn megtenni, amit ...

Időnk véges, de bízom benne nincs későn megtenni, amit ...

2013. december 5., csütörtök

Beindult a mézes kalács nagyüzem

Nem karácsonyra gyártom, inkább csak Mikulásra, úgymond csomag helyett, de jól belefogtam. 4 adaghoz vettem meg a hozzávalókat, ám az elsőből 270 formát sikerült kiszaggatnom, így biztos nem fogok 4x nekifogni. Pláne, hogy hajnal 3-ig tartott mire mindnek -csak fél napos állás után- befejeztem az írókázását is. Ja, miért csak fél nap? Nem vettem mézeskalács fűszerkeveréket, és éjfélkor már nem vándoroltam el a Tescóba, inkább reggel keltem korábban és vártam a kisbolt nyitását, majd hajnalban gyúrtam, és este már sütöttem is. De, előtte még munkából mentem fűszerkeveréket keresni, mert a Tescóban sem volt, és hajnalban is az utolsót vettem meg.
A sütés egyébként nagyon gyorsan ment. Pikk-pakk minden haladt és sikerült, a Limarától vett recept bevált.


Egyedüli fúrmány a hab. Én 40 g-ot csak fehérjének értelmeztem, egész héjas tojás helyett, és amikor még 3 tojás fehérje sem tett ki 40 g-ot nem ütöttem fel a 4.-et, de csak 20 dkg. porcukrot adtam hozzájuk. Rajzoláskor szépen folyt is a formák tetején. Még éppen nem terült el, de jó vastagra sikeredtek a vonalak, pedig pirinyó volt a lik. A legnagyobb gondot azonban nem a terülés okozta, hanem a száradás lassúsága. Még másnap estére is ragadt minden a minta, pedig már az időközben bekevert második adagnak kellett volna az asztalra kerülnie. A száradást konvektor tetejére téve próbáltam gyorsítani, de csak a fele sütemény fért el rajtuk, így második körben csak a bekevert tészta felét sütöttem ki. Ehhez viszont már csak 1 tojás fehérjét vertem fel, de jobban jártam volna, ha nem teszem bele a 20 dkg. cukrot mert így kemény lett, és írni jól lehetett vele, de most festeni akartam. Mindez azonban az én szórakozottságom miatt alakult így, előbb kellett volna gondolkodni, és módosítani a tervet, amikor nem úgy sikerednek a dolgok, ahogy kellene. A tészta viszont továbbra is tökéletes, fél nap állás, 7 perc sütés, 1 napos konvektoron száradás után másnap már megpuhultak. De, ez mind semmi, finomak is.




Nincsenek megjegyzések: