Bulis, ezért döntöttem mellette.
A recept innen származik, de a formázást más képek alapján egyszerűsítettem. Csak bevágás, hajtás és kész van. Viszont sülésnél sok fül visszaegyenesedett, ezért a második tepsinél jól meg is csíptem őket, hogy összeragadjon a két réteg. Valamivel nagyobb lett a siker, de szerintem kenni is elég lenne hajtás után őket.
Recept mentése a biztonság miatt:
50 dkg liszt, 2 dl langyos tej, 1 kiskanál cukor,1 zacskó szárított élesztő, 20 dkg vaj, 1 tojássárgája,
1 dl tejföl, 20 dkg reszelt sajt, 2 kiskanál só, 1 nagy gerezd fokhagyma, 1 tojás a kenéshez, egész bors.
1 dl tejföl, 20 dkg reszelt sajt, 2 kiskanál só, 1 nagy gerezd fokhagyma, 1 tojás a kenéshez, egész bors.
Az élesztőt a cukrozott langyos (nem forró) tejbe szórjuk, és felfuttatjuk. A vajat belemorzsoljuk a lisztbe, beleöntjük a tojássárgáját, a sót, a tejfölt, az élesztős tejet, belenyomjuk a fokhagymát és összegyúrjuk.
A tésztát lisztezett deszkára borítjuk, és kinyújtjuk ujjnyi vastagra. Megszórjuk a reszelt sajt egyharmadával, aztán hajtogatjuk (ld Leveles tésztafonat virslivel ).
Az összehajtogatott tésztát 10-15 percig letakarva pihentetjük. Ezután megint kinyújtjuk, megszórjuk a maradék sajt felével, és ismét összehajtogatjuk, majd ismét pihentetjük. Ezt a nyújtást, sajtozást, hajtogatást, pihentetést még kétszer megismételjük.
A harmadik pihentetés után újra kinyújtjuk a tésztát egy-másfél centi vastagra.
A tésztából nagy pogácsaszaggatóval korongokat szaggatunk, majd másfélszer annyi korongot szúrunk ki kisebb szaggatóval.
A tésztából nagy pogácsaszaggatóval korongokat szaggatunk, majd másfélszer annyi korongot szúrunk ki kisebb szaggatóval.
A nagy körlapokat tepsibe rakjuk (én nem vajaztam) és a tetejüket megkenjük a felvert tojással. A nagy korongok számának megfelelő kisebb körlapokat kétszer kiszúrjuk, hogy malacorrformájúak legyenek.
A maradék köröket négy egyforma körcikkre vágjuk. (Ezek lesznek a malackafülek.)
A füleket és orrokat a nagy tésztakorongokra (malacfejekre) illesztjük. A füleket-orrokat is megkenjük felvert tojással. Borsszemekből szemeket ragasztunk a malackáinknak.
A maradék köröket négy egyforma körcikkre vágjuk. (Ezek lesznek a malackafülek.)
A füleket és orrokat a nagy tésztakorongokra (malacfejekre) illesztjük. A füleket-orrokat is megkenjük felvert tojással. Borsszemekből szemeket ragasztunk a malackáinknak.
Előmelegített 220 fokos sütőben kb. 15 perc alatt aranybarnára sütjük.
Helyesbítés: 15 percnél több kell mire megsül a tészta. Ebből az adagból 17 db.-t sütöttem, de 1,5 cm.-nél vékonyabbra nyújtottam a tésztát.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése