Időnk véges, de bízom benne nincs későn megtenni, amit ...

2013. április 9., kedd
Isten bizony Én csak 1 csokorra valót akartam
Kutyasétáltatás közben a szokottól eltérően a Puskás másik oldalán is megkerültem egy háztömböt. Tudtam Én miért megyek arra, hisz minden évben megcsodálom az ott nyíló ibolyákat. Nem reménykedtem benne, hogy még mindig tömegével nyílnak, de gondoltam pár szál lesz, amit majd vázába tehetek. Beérve a két ház közötti védettebb területre láttam már van itt több is, hát aratásba kezdtem. A receptekre nem emlékeztem fejből, de zacskó volt nálam, csak szedni kellett. Kellemes tavaszi langymeleg, és fantasztikus ibolya illat volt, meg is feledkeztem a mértékletességről. Nem kellett figyelni a szárak hosszára így a zacsi is gyorsan telt, de Hógolyó is élvezte a hosszabbra nyúlt szabadságot. Ám a java csak eztán jött, a szirmokat még le is kellett szedegetni, meg a többi pepecselés. De, miért is? Mert láttam egy receptet, amiben az ibolyás cukor készítése került leírásra, és Én ennek kapcsán tovább keresgéltem az ehető virágok elkészítését/felhasználását illetően, majd bezsongtam. Mert ugye, ha nem kell szedni, szirmozni, mosni, szárongatni nem is tudtam volna mit kezdeni ezzel az estével?
Ibolyás cukor:
Nagyon egyszerű (ha már az ibolya meg van és előkészített), tényleg csak a leszedegetett, megmosott szirmokat és a cukrot egymásra rétegeztem. Persze reggel nem átallottam megrázogatni, hogy tényleg nedvesedik-e. Mivel igen, 2 nap után kiterítettem a konvektorra, hogy ne rothadó növény szagú cukrom legyen. Remélem így is marad benne ibolya illat. De, azt hiszem száradás után le is fogom darálni.
Kandírozott ibolya:
Azok után, hogy leszirmoztam a virágokat, megmostam, szárítottam őket, ezzel volt a legtöbb pepecselés, de remélem megérte, és a sütin az első "Ugyan már Én nem eszek virágot!" felháborodás után megkóstolják majd.
1 tojás fehérje kb. 80 virág kandírozásához elegendő, és halad. De a zsírpapírra figyelni kell, Én 1 napi konvektoron száradás után csak késsel tudtam leválasztani róla a töredező szirmokat, amiknek a lenti oldala nyirkos volt, ezért még 1 napig megforgatás után is szárítottam őket.
Ibolya eszencia:
Jó lesz ez még valamire. (Egyenlőre titok, de Én már tudom mihez kell.)
70%-os alkoholom volt, aminek 1 decijébe a megmaradó szirmot mind beletettem. 2 nap múltán még mindig sok benne az alkohol szag, úgy gondolom szedek még hozzá pár szálat és miután leszűröm a régi szirmokat frissítek majd rajta.
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése