Időnk véges, de bízom benne nincs későn megtenni, amit ...

Időnk véges, de bízom benne nincs későn megtenni, amit ...

2014. augusztus 22., péntek

A Nap-ban

A nyár majdnem utolsó kihasználható hétvégéjére a Naprendszert szemeltük ki ulticélul.
Csütörtökön összepakoltunk, pénteken már csak be kellett rámolni a kilövőállomásig szállító autóba. De, én még készültem finom hazai, baracklekváros piskótatekerccsel (Most látom nincs is még fenn a receptje.), és hogy mindig kéznél legyen egy térkép körmömre festettem az egész Galaxist.


Hogy a csekkolásunk igazán látványos legyen már sötétedett mikor megérkeztünk Sülysápra a Napot megtestesítő csillagvizsgálóhoz, de gyakoroltam én már eleget a sátor felállítását csillagfénynél sem volt nehéz dolgom. Nem annyira a megszokott útvonalon közlekedő táborlakóknak, akik a sötétben sűrűn fennakadtak az egyenlőre még Földhöz rögzítő köteleinkben. Mi arcokat alig láttunk, így kicsit idegenül szálltunk be az esti programban, de a sötétségéhez meglepően hamar hozzászoktunk, és oldódtunk, hogy a holnapi utazás előtt elméleti képzésünk is megvalósuljon. Először az egyik szemközti fa tetején csücsülő Szaturnuszt néztük meg a Mars felett.

A SACSE Face oldaláról ollózott kép.

Majd Plútászok jöttek, és  a jobb látószervvel rendelkezők felfedezhették a Plútót is. Bevallom a segítségünkre bocsájtott látótér térkép alapján a helyét én is megtaláltam, de a megadott ponton nem láttam a piciny pontként érzékelhető kisbolygót. Míg a fiatalok pontosabb megfigyeléseket végeztek mi lementünk a csillagda udvarára és csak úgy szabad szemmel vizsgálatuk az égboltot. Nagygöncöl, Sarkcsillag, Kisgöncöl, Kassziopeia, Perseus, Andromeda, Pegazus, Herkules, Kígyó, Hattyú, Sas, Lant csillagképek sorra bemutatásra kerültek, miközben a görög mitológiával ismerkedtünk kicsit, de még jó pár hullócsillag is boldogított bennünket mielőtt újra miénk lett a kupolában elhelyezett távcső, és közelebbről megnézhettük pl. a Hattyú fejét alkotó csillagot. Érdekessége, hogy kettős, és az egyik sárga a másik kék színű. Mint megtudtuk a kéken magasabb a hőmérséklet.

http://www.perezmedia.net/beltofvenus/archives/000600.html

Láttuk még a Herkules csillagképben lévő gömbhalmazt,

A SACSE Face oldaláról ollózott kép.

az Androméda galaxist,

http://saros139.csillagaszat.hu/cskep/andromeda.htm

és két szétesőben lévő csillagot, gyűrű és almacsutka formában.
Élveztük a bemutatókat, és még nem tudva mi vár ránk másnap vágytuk a közelebbi találkozást éjszakai szemlélődésünk tárgyaival, de ahhoz kicsit aludni is kellett. Odakinn a felcserélődött életritmusú csillagászok vizsgálódtak, míg mi a sátorban tettük a dolgunk.



Nincsenek megjegyzések: